Tolna Megye Vezető Hír

Megújul a görbői kúria

Megújul a görbői kúria

A Tolna megyei Pincehelyen vidékfejlesztési támogatással újul meg a Csefalvay család görbői kúriája, ahol egykor Vörösmarty Mihály élt. A műemlék jellegű épület felújítására a község önkormányzata közel 50 millió forintot nyert.

 

 

A 300 négyzetméteres, klasszicista stílusú házon építése óta jelentős rekonstrukciót nem végeztek, több helyen beázik, az ajtók elkorhadtak, falai vizesednek. A támogatásból teljesen szigetelik az épületet, felújítják a tetőt, külső nyílászárókat cserélnek, hőszivattyút építenek be, és kicserélik a ház vezetékrendszerét - mondta Fekete Gábor, a település polgármestere.

 

Közel 50 millió forintos támogatásból felújítják a Csefalvay család görbői kúriáját

Közel 50 millió forintos támogatásból felújítják a Csefalvay család görbői kúriáját

 

A Csefalvay család kúriája az 1810-es években épült klasszicista stílusban; az akkor készült boltozatos szoba és két, hozzá kapcsolódó terem később több helyiséggel, nyitott tornáccal, majd egy háromosztású, tornácos szárnnyal bővült. Vörösmarty Mihályt jó barátság fűzte a Csefalvay családhoz, itt írta meg a Zalán futása előszavát, és a hagyomány szerint egy fenyőfába monogramját is bevéste. A házban nyaranta képzőművészeti alkotótáborokat rendeznek, valamint népművészeti kiállításnak, továbbá Vörösmartyt idéző írásoknak és a költő szobrának ad otthont.

 

MTI/T.D.

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink

 

tolnamegye