Tolna Megye Vezető Hír

Kibővítik a paksi szennyvíztisztító telepet

Kibővítik a paksi szennyvíztisztító telepet
Felépülhet Paks városának új szennyvíztisztító telepe, miután az önkormányzat 790 millió forintos támogatáshoz jutott a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszerének köszönhetően.
Hajdú János polgármester szerint a beruházás jelenleg a támogatási szerződés megkötésének fázisában tart, melyet a közbeszerzési eljárás kiírása követ. A kivitelezés már a jövő évben elkezdődhet, a tervek szerint pedig az új szennyvíztisztító telep 2013-ban kezdheti meg működését. A projekt nyomán tovább tisztul a már jelenleg is biológiai eljárással megtisztított szennyvíz, amelynek így tovább csökken a nitrogén- és a foszfortartalma, ezáltal pedig kevésbé károsítja a Duna élővilágát. A nitrogén és foszfor az eltávolításuk után a szennyvíziszapban maradnak, így tápanyagban gazdag, hasznos komposzt keletkezik.

tol2.jpg

Hajdú János, Paks polgármestere (Fotó: fidesz.hu)

Pakson az 1970-es évektől működik a szennyvíztelep, mára azonban teljesen elavulttá vált. A több mint 40 éves létesítmény egyre nehezebben tud megfelelni az új környezetvédelmi előírásoknak, s az átmeneti megoldást nyújtó javítgatási beavatkozások helyett egy olyan rendszer kiépítése vált szükségességé, mellyel hosszútávra lehet tervezni. Ehhez nyújtott segítséget az Európai Unió által finanszírozott felzárkóztatási alap, mely a több mint 1 milliárd forintos beruházást 790 millió forinttal támogatta, miután a város által benyújtott pályázat sikerrel vette mindkét fordulót.

-W-

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink

 

tolnamegye