Tolna Megye Vezető Hír

1 milliárd forintból létesül NATO-radar a Tolna megyei Medinán

1 milliárd forintból létesül NATO-radar a Tolna megyei Medinán
Az október 2-i alapkőletétellel megkezdődött a NATO-radar építése a Tolna megyei Medinán. A 40 méter magas létesítmény több mint 1 milliárd forintba kerül.
Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével tették le a medinai NATO-radar alapkövét október 2-án, kedden. Beszédében kiemelte, hogy a létesítmény nagy szerepet játszik abban, hogy a magyar légtér ellenőrzése hatékonyabbá váljon. A medinai radar segítségével kétszáz kilométeres távolságból egy harminc centiméter átmérőjű gömb is észlelhető. Hende Csaba hozzátette: az új, háromdimenziós radar teljessé tette a korszerű honi radarrendszert, mely a Gripen harci repülőgépekkel együtt megfelelő védelmet biztosít a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben.

Hende Csaba honvédelmi miniszter

Hende Csaba honvédelmi miniszter a medinai NATO-radar alapkőletételén

A medinai radar beruházási költsége 1 milliárd 50 millió forint, melynek 94 százalékát a NATO finanszírozza. Móró Lajos, a kivitelező HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a torony 40 méteres lesz, melyhez 1000 köbméternél is több betont, 22 tonna acélt, az elektronikus eszközök kiszolgálására pedig 28 ezer méternyi vezetéket használnak majd fel. A radart a tervek szerint 2014. január 31-én adják át.

Forrás és fotók: MTI

-W-

Ász Hír

MÖOSZ Hírek

Bulvár hírek

Partnereink

 

tolnamegye